Opinia UEPC asupra indicatorilor de baza pentru performanta de mediu a cladirilor

UEPC salută posibilitatea oferită de Comisia Europeană de a prezenta observații cu privire la propunerea sa de a stabili un cadru comun al UE pentru indicatorii de bază pentru performanța de mediu a clădirilor, avand în vedere faptul că pentru fiecare indicator standardele CEN relevante vor fi utilizate ca bază pentru exprimarea performanței de mediu. Cu toate acestea, unii dintre indicatori sunt mai complecși și mai dificili decât alții, fapt ce necesită un nivel mai înalt de competență în ultilizare.  

UEPC consideră că principala provocare cu acești indicatori constă în introducerea perspectivei ciclului de viață, inclusiv GWP în materialele de construcție și traseul LCA. Proces ce se aproximează că va schimba dramatic modul în care clădirile sunt proiectate și construite în zilele noastre. În scopul de a include o astfel de perspectivă a ciclului de viață în procesul de proiectare, ustensilele BIM sunt dezvoltate pentru a fi folosite de practicieni, iar procesul de întregul proces trebuie să fie în totalitate BIM. Acest lucru va avea un impact major asupra sectorului de locuințe rezidențiale.  

Mai mult decât atât și totuși la fel de important, este că deși și în cazul în care propunerea este prezentată ca un cadru indicator voluntar, UEPC este își manifestă preocuparea ca acești indicatori să poată fi utilizați de către autoritățile locale / regionale / naționale ca bază pentru cerințele obligatorii în regulamente, sau ca parte a autorizației de construcție. Este de precizat faptul că există un risc suplimentar al birocrației și al costurilor de monitorizare și acreditare a performanței clădirii asociate, dar care poate fi combătut de beneficiile aduse prin acest serviciu.

Nu în ultimul rând UEPC analizeaza cât de semnificativă ar putea fi abordarea propusă în cadrul UE, având în vedere variația condițiilor climatice și alte circumstanțe din întreaga Europă.

Pentru mai multe informații vă supunem spre atenție documentele complete.

sustainable-buildings-file

reb_working_paper2

reb_consultation_guide

draft-response-uepc-consultation-sustainable-buildings

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *